S-ar putea să fie “secretul” pe care îl caută lumea ca să aibă o zi bună, productivă şi cu energie.
Ce înseamnă să-ţi câştigi dimineaţa? Pentru mine înseamnă să îmi încep ziua acţionând, nu reacţionând. Înseamnă să îmi setez eu un ritm pentru ziua ce stă înainte. Să nu las ‘’lumea’’ să îmi formeze starea, ci să fiu eu cel care decide şi care dictează modul în care mă simt. Să acţionez, pentru că şi inacţiunea e o alegere. Să-mi creez premisele pentru o zi mai bună. Să-mi cresc şansele pentru o zi mai bună.
Are sens, nu? Dacă îţi câştigi dimineaţa, sunt şanse mari să îţi câştigi şi ziua.
Desigur, pot să apară tot felul de chestii neprevăzute, mai bune sau mai rele, pe care nu le putem controla, dar dacă nu ne-am începe ziua bine, pozitiv, cu o structură, cu un avânt, atunci am fi într-o poziţie şi mai nasoală să le facem faţă.
Prin ceea ce faci dimineaţa, îţi setezi tonul pentru tot restul zilei.
Dacă îţi începi dimineaţa obosit de la somnul de proastă calitate, stimulat/stresat/bombardat de social media, deshidratat, nealimentat, cofeinizat, grăbit, lasându-ţi camera dezordonată, neştiind ce ai de făcut azi, nepregătit, păi cum va fi tot restul zilei?
Şi acum gândeşte-te cum va fi ziua ta dacă vei începe ziua mulţumind pentru o nouă zi, după un somn odihnitor, după o încălzire şi puţină mişcare, cu un mic dejun hrănitor, hidratat, cu camera curată şi organizată, cu hainele pregătite, cu un program clar pentru ziua de azi, fără toată negativitatea şi asaltul de informaţii de pe telefon, cu o plimbare de 10 minute în aer liber, cu puţin dintr-o activitate ce îţi face plăcere gen citit/ascultat muzică/rugat/gratitude.
Păi Mark Wahlberg va fi mic copil pe lângă tine.

Prin aceste lucruri, îţi setezi un ritm. Dacă nu ai un ritm, eşti offbeat, eşti pe lângă, eşti stresat că nu ştii ce/când să faci. Dacă îţi câştigi dimineaţa, setezi un ton pozitiv pentru ziua ce vine, câştigi claritate, devii mai concentrat, devii mai productiv.
O primă acţiune (şi cred eu că e cea mai importantă) este să nu ne uităm pe telefon. Bombardamentul de informaţii ne oboseşte (la propriu) şi ne provoacă o cascadă de emoţii (deci de hormoni).
E nevoie să avem mai multă grijă de sistemul nostru nervos (deci de sănătatea mintală) şi de sistemul nostru endocrin, ambele fiind sisteme care dictează marea majoritate a ceea ce se întâmplă în organismul nostru.
Cred că aceasta este acţiunea de la care câştigi “the best bang for your buck” şi dacă o faci doar pe aceasta, ignorându-le pe toate celelalte, ai câştigat enorm. Dacă rămâi doar cu informaţia asta din tot articolul, sunt mulţumit 100% că l-am scris.
Mai multe despre efectul bombardamentului de informaţii, aici.
Mai jos voi scrie nişte idei, care sunt doar câteva posibile căi de acţiune, dar cu siguranţă că tu ştii cel mai bine ceea ce ţi se potriveşte. Încearcă, experimentează şi vezi ce funcţionează cel mai bine pentru tine. (valabil şi pentru nutriţia sau mişcare)
1. Pregăteşte-te cu o seară înainte.
Adevărul adevărat este că o zi bună e dictată în primul rând de calitatea somnului pe care l-ai avut.
Poţi să faci tu toate ritualurile de dimineaţă, să meditezi, să faci journaling, să respiri nu ştiu cum, să faci duşuri reci sau să ieşi la soare, dar dacă nu ai dormit bine, e nasol.
- Lasă telefonul şi televizorul cu cel puţin 1 oră înainte de ora somnului.
- Serveşte ultima masă cu 3-4 ore înainte de somn.
- Pune-te la somn și trezește-te la aceleași ore.
- Alege o acțiune relaxantă pe care să o faci în fiecare seară – citit, muzică chill, un duș/o baie caldă și relaxantă, plimbare, respirație diafragmatică, mobility work, planning.
- Evită cafeaua în a doua parte a zilei.
Mai multe informaţii despre un somn mai bun, găseşti aici.
2. Mulţumeşte (cui vrei tu) pentru că te-ai trezit şi că poţi trăi o nouă zi.
Sentimentele de recunoştinţă ajută mult pentru că dau o stare de bine şi aduc informaţii bune/pozitive în creier.
3. Atenţie, ăsta cred că e cel mai important sfat: NU TE UITA PE TELEFON!
Ideal ar fi să-l ţii în altă cameră şi să foloseşti un ceas clasic cu alarmă.
Dacă primul lucru pe care îl faci dimineaţa e să stai pe social media, e rău! It’s a fact!
Pe lângă faptul că pe social media ai parte de mai multă negativitate decât pozitivitate, începi ziua cu un bombardament de informaţii (deci de stimuli), lucru care te va face să începi ziua obosit. Obosit şi cel mai probabil nervos, agitat, stresat, anxios, pentru că ai văzut atâtea lucruri nasoale care se întâmplă în oraş, în ţară, pe glob.
Fă-ţi un bine şi stai cât mai departe de telefon şi de social media, mai ales dimineaţa la trezire şi seara la culcare, dar e valabil şi pe tot parcursul zilei.
Mai multe despre motivul principal din cauza căruia toată lumea e obosită, aici.
4. Fă-ţi patul! Începe ziua cu o mică victorie.
5. Fă o mică încălzire. Cap, braţe, trunchi. Ceva simplu, să trezeşti puţin articulaţiile, muşchii şi să îi comunici creierului că eşti pregătit să începi ziua.
6. Bea apă. Nu 1L şi nu neapărat cu lămâie. Doar bea nişte apă.
7. Fă un duş rece!
Trăim într-o lume în care confortul e pus mai presus de orice. Cu cât suntem mai confortabili, cu atât suntem mai nepregătiţi pentru momentele inconfortabile, care vin inevitabil. E ceva interesant legat de aceste momente de disconfort pe care ţi le creezi tu singur, intenţionat. Parcă devii mai pregătit pentru majoritatea lucrurilor nasoale care vor apărea peste zi.
(off topic: acelaşi lucru l-am simţit şi învăţat în timp ce făceam jiu jitsu, când un coleg de 130 kg stătea peste mine, iar eu eram calm ca Bruce Lee, fără nicio problemă)
Nu-i nimic magic legat de aceste duşuri reci. Nu sunt o metodă de iluminare sau de vindecare, dar orice clipă pe care o petreci învâţând să fii confortabil while being inconfortable, cu siguranţă aduce ceva pozitiv.
8. Mănâncă ceva “hrănitor” şi nutritiv: iaurt grecesc cu cereale, seminţe, fructe | ouă, legume, pâine integrală/neagră/cu seminţe | porridge | pâine, legume de sezon, lactate | pâine, avocado, ouă, roşie | şi câte şi mai câte.
9. Fă puţin planning: Ce vrei să faci azi? Ce e prioritar? La ce ore?
10. Pregăteşte-ţi hainele de seara, ca să nu depui efort gândindu-te ce porţi azi.
11. Dacă ai destul timp, fă ceva ce-ţi place sau ceva ce te ajută mai târziu: citeşte, fă sudoku, fă curat, pregăteşte prânzul/cina sau măcar pregăteşte alimentele necesare pentru acestea, fă puţină mişcare, ascultă muzică, roagă-te, scrie 2-3 chestii pentru care eşti recunoscător etc.
Poţi face toate aceste lucruri fără să ieşi din casă, fără să faci un efort extraordinar, dar una dintre activităţile care te-ar pune într-o poziţie super bună este…
12. PLIMBAREA!
Să ieşi la o plimbare înainte să-ţi înceapă ziua, cu şedinţe, cu întâlniri, cu clienţi, cu nebunie, e ceva extraordinar.
Înainte să tragă toată lumea de tine, ai nişte momente chill, pe care le foloseşti doar pentru tine, pentru wellbeing-ul tău. Şi wellbeing-ul tău îi va ajuta şi pe cei din jur.
Ai beneficii pe toate planurile. Eşti mai bine fizic, mai bine mintal, mai bine hormonal şi emoţional, mai bine profesional şi social. Vorba aia “numa’ bine, rău la nime”.
- Pregăteşte-ţi hainele pentru plimbare, de seara.
- Gândeşte-te la câteva melodii care ţi-ar da o stare de bine sau lasă căştile acasă şi ascultă oraşul/natura.
Cât de frumos ar fi să îţi începi ziua bine, să-ţi începi ziua spunându-ţi “LET’S GO!”?
Doar de tine ţine.
Alege câteva din ideile de mai sus sau hai tu cu nişte idei mai potrivite pentru tine şi ‘’let’s go’’, pune-le în practică!
S-ar putea să-ţi placă şi următoarele articole: