Ce înseamnă să fii fit ?

Ce înseamnă să fii fit ? De unde vine cuvântul „fitness”?

(Fit – suitable, proper, potrivit (să te potriveşti, ca la puzzle), compatibil etc.

Ness – the state of being, starea de a fi, stare de fapt, calitatea de a fi)

Păi prin 1570, fitness însemna să fii sau să ai calitatea de a fi potrivit/compatibil/suitable. Să te potriveşti, ca la puzzle.

Prin 1935 a apărut şi această schimbare de paradigmă prin care fitness a început să însemne starea de a fi fizic abil/apt/capabil/pregătit.

Luând-o în mod abstract sau combinând cele două definiţii „fitness este calitatea de a fi potrivit în raport cu ceea ce este considerat a fi un individ sănătos.”

Fitness poate însemna şi să fii capabil, să poţi, să fii apt, să fii abil. Dar pentru ce? Pentru ce vrea fiecare!

Pentru cineva să fie fit poate înseamna să muncească 12 ore pe zi în construcţii, pentru altcineva poate însemna să care 2 plase de cumpărături de la piaţă. Pentru cineva poate însemna să alerge 42 km sau să urce pe Everest, pentru altcineva poate însemna să alerge 3 km şi să urce până la etajul 6 fără probleme.

Fiecare e liber să decidă ce înseamnă pentru el/ea să fie fit.

Astăzi vrem să ne concentrăm pe prima parte din fitness, pe FIT.

Credem cu tărie că pentru a putea ajunge la acel nivel de fitness pe care fiecare îl are cel puţin în minte sau în imaginaţie, e necesar să te potriveşti într-un loc, într-o sală, într-o comunitate. To FIT in. Să îţi găseşti locul.

Dacă îţi găseşti locul, înseamnă că acel loc e făcut pentru tine şi e un loc în care te simţi bine. Ca şi un puzzle.

Dacă te simţi bine, eşti într-o poziţie mult mai potrivită pentru a face schimbări importante în viaţa ta, pentru că ai stabilitate.

Nu ne referim aici la o stare de confort în care toată lumea stă chill, nimeni nu face nimic şi nimeni nu iese din propria zonă de confort.

Nu, ne referim la un loc în care eşti ascultat, un loc în care vrei să mergi şi în zilele mai proaste, un loc în care oamenilor le pasă de tine, un loc unde oamenii îţi ştiu numele şi te întreabă ce mai faci, un loc unde vrei tu însuţi să devii mai bun, un loc unde şi ceilalţi vor ca tu să devii mai bun şi îţi oferă instrumentele, informaţiile, atenţia şi răspunsurile necesare.

Dacă partenerii tăi de antrenament au aceleaşi obiective ca şi tine, au aceleaşi interese şi hobby-uri ca şi tine, au aproximativ aceleaşi probleme şi lupte ca şi tine, sunt de o vârsta apropiată şi sunt oameni faini ca şi tine, cu siguranţă vei merge la antrenament cu chef şi nu cu groază.

Când mergi la antrenamente cu chef, înseamnă că te simţi bine, că te relaxezi (deşi vii să pui un stres pe corpul tău), înseamnă că această schimbare are toate şansele să devină un obicei care îţi va aduce extrem de multe beneficii.

Dacă te vei ţine de treabă (şi şansele sunt favorabile să o faci), nu iţi va fi greu să începi să schimbi, treptat, şi alte lucruri din viaţa ta care îţi vor creşte calitatea vieţii odată cu antrenamentul: hidratarea, somnul, paşii, alimentaţia, nivelul stresului.

A square red peg hammered into a round hole surrounded by small pieces of the peg. Hammer in the background. On a white background

Dacă locul nu e creat pentru tine şi pentru nevoile tale, e ca şi cum ai încerca să bagi un pătrat printr-o gaură rotundă. Poţi încerca să forţezi, să foloseşti ciocanul, să apeşi cât poţi de tare, dar chiar şi dacă reuşeşti să treci pătratul prin gaura rotundă, locul lui tot nu e acolo.

Cel mai probabil, în acel loc nu vei merge cu prea mult chef, ci cu groază, iar şansele să te ţii de treabă sunt destul de mici. (“Vai, iar mă duc acolo unde nu mă înţelege nimeni, nu mă ascultă nimeni?! Nu am cu cine să vorbesc… Iar mă rupe antrenorul ăla care nu înţelege ce vreau eu de la activitatea asta…”)

Dacă noi ca furnizori de servicii de Health&Fitness încercăm să ne adresăm tuturor persoanelor şi tuturor categoriilor de oameni din lumea asta, vom eşua pentru fiecare dintre ei.

E ca şi cum ai arunca o găleată de vopsea în mare şi ai spera să o vopseşti pe toată.

Nu se va vedea nicio diferenţă, nu vei aduce niciun aport şi vei face ceva insignifiant.

În schimb, dacă ne vom alege fiecare câte o categorie aparte de persoane cu care vrem, ne place şi ştim să lucrăm, vom învăţa multe de la ei şi despre ei, iar astfel vom putea să îi ajutăm mult mai bine.

Dacă vei arunca găleata aia de vopsea într-o piscină, toată piscina se va colora intens.

E greu să ai un serviciu în care toată lumea se potriveşte. Unde toată lumea îşi găseşte locul. De fapt nu e greu, e imposibil.

Tu ca şi potenţial client, alege-ţi cu atenţie serviciile şi produsele pe care le cumperi.

Urmăreşte puţin activitatea acelor afaceri, vezi cui se adresează, câte informaţii cunosc despre piaţa lor ţintă, care sunt valorile lor şi cum ar putea să te ajute.

Explicaţiile ar trebui să fie simple pentru că dacă nu reuşeşti să explici foarte simplu ceea ce vrei să explici, înseamnă că nu ai înţeles îndeajuns fenomenul şi nu ştii destul.

Ca şi exemplu, noi ne adresăm adulţilor care vor să fie mai fit ca să se poată bucura de viaţă şi facem asta fără să îi suprasolicităm (ex: ieşit din sală în 4 labe) şi fără să renunţe la lucrurile ce le aduc echilibru. (ex: un burger)

Credem cu adevărat că poți pierde foarte multe din viață dacă nu ai forță, rezistență, mobilitate, energie.

Vrem ca fiecare membru TTC să aibă o calitate a vieții mai bună, să fie mai puternic și mai rezistent, pentru a putea realiza tot ceea ce își propune: să se joace cu copiii, să meargă în drumeții, să joace fotbal/tenis/baschet, să schieze, fără să se întrebe dacă e capabil.

Credem că toate acesta se obţin prin schimbări mici, într-un mediu plăcut şi cu oameni faini.

În încheiere, fie ca… ce, v-aţi săturat ? Ok.

Sperăm ca 2022 să vină cu schimbări sustenabile care ne ajută să fim mai buni, mai fit, mai puternici, mai sănătoşi şi nu cu schimbări temporare care ne frustrează şi ne fac să ne îndoim de noi înşine.