De ce TOATĂ LUMEA este obosită?

TOATĂ lumea este obosită!

Dar chiar toată lumea munceşte atât de mult? Chiar toată lumea are ziua plină de munci, de osteneli şi de efort, încât să fie chiar atât de obosită, ZI DE ZI?

E prea puţin probabil. Alta trebuie să fie cauza…

Ce face toată lumea în ziua de azi? Şi ce activitate făcută de toată lumea de azi ar putea să ne obosească atât de tare?

Noi credem că unul dintre principalii „vinovaţi” este faptul că absorbim PREA MULTĂ INFORMARŢIE.

Creierul nostru este bombardat cu informaţie. Este asaltat din toate părţile, ceea ce îl face să lucreze prea mult, e suprasolicitat. De fapt e mega-ultra-hiper-suprasolicitat şi normal că săracul e epuizat şi confuz.

Această îmbuibare de informaţie are câteva efecte adverse, cum ar fi scăderea creativităţii şi a productivităţii, creşterea stresului (de parcă mai aveam nevoie de nişte stres în plus), scăderea capacităţii de concentrare, de a fi atent, de a reţine informaţii, ne simţim letargici, secaţi de energie, fără chef, fără motivaţie, stresaţi, anxioşi sau chiar depresivi.

Credem că unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru viaţa noastră este un „post de informaţie”. Un fasting de informaţie că tot e la modă cuvântul ăsta.

Şi care e locul în care suntem bombardaţi cu cel mai mare flow de informaţii? Pe telefon. Şi mai exact? Pe social media. Ştim cu toţii că petrecem prea mult timp pe telefon, dar nu ştim exact ce efecte are acest obicei asupra noastră. Ei, uite că acuma ştim, măcar aşa pe scurt.

Pe lângă faptul că suntem bombardaţi, fiecare informaţie este un stimul care cere un raspuns de la noi, ne stimulează, ne excită sistemul nervos, care stimulează apoi sistemul endocrin şi aşa mai departe. Ne enervăm, ne emoţionăm, ne este frică, ne şocăm, ne bucurăm, ne sensibilizăm, iubim, urâm, râdem, înjurăm etc.

Creierul devine dependent de aceste reacţii şi de neutrotransmiţatorii care se bălăcesc prin el, printre care unul dintre cei mai importanţi este dopamina. Şi atunci creierul va tânji după informaţie, după stimulare, după excitaţie, după recompensă, după dopamină. Ajungem să fim nişte „dopamine junkies” şi, în cazul ăsta, nişte information junkies.

Un lucru şi mai trist este faptul că putem deveni desenzibilitaţi în faţa dopaminei. Să avem nevoie de tot mai multă ca să ne simţim bine şi fericiţi.

Faptul că stăm pe telefon nu e o acţiune în care stăm aşa chill, nu depunem niciun efort şi nu declanşăm reacţii în organsim. Ba din contră.

Pot fi date foarte multe sfaturi legate de informaţie, de stres, de suprasolicitare, dar probabil că le ştiţi pe toate: faceţi-vă timp pentru relaxare, socializaţi, faceţi mişcare, aveţi grijă de voi, aveţi grijă de somn, beţi apă, ieşiţi în natură, mâncaţi echilibrat şi altele.

DAR cel mai potrivit lucru pe care îl puteţi face legat strict de informaţie, este să lăsaţi telefonul deoparte, pentru că oricum nu aveţi aproape nimic pozitiv de luat de acolo.

Dacă vreţi să faceţi o singură acţiune care vă va aduce enorm de multe beneficii, DECONECTAŢI-VĂ! Faceţi post de informaţie!

Aveţi grijă de creierul vostru. Asiguraţi-vă că veţi avea o sănătate mintală bună şi peste 20, 30, 40 de ani.

Dacă ţi-a plăcut articolul, te rugăm frumos să-l distribui mai departe. (unor prieteni sau chiar pe social media-ul pe care încercăm aici să-l „ostracizăm”)

S-ar putea să-ţi placă şi următoarele articole: