După o discuţie pe care am avut-o cu un medic, mă gândeam ce frumos, liniştit, uşor, eficient şi sigur am lucra la obiectivele noastre legate de stilul nostru de viaţă, de Health&Fitness, dacă nu ne-am propune să le atingem atât de rapid, în câteva luni…
Cât de frumos ar fi dacă ne-am propune să ne îmbunătăţim stilul de viaţă, să ne creştem nivelul de calitate al vieţii în următorii (să zicem) 5 ani.
De exemplu, în primul an poate ne-am propune să facem mai multă mişcare. Să mergem la o sală de forţă, să umblăm mai mult pe jos, să mergem din când în când în drumeţii, să ne dăm cu bicicleta mai des, să înotăm, să alergăm, să luăm nişte cursuri de dans, să facem un sport de contact, să mergem mai des la fotbal/tenis/basket.
Am alege câteva din exemplele de mai sus şi i-am da bătaie, fără să ne gândim şi la alimentaţie, diete, slăbire, suplimente, alergare, stres, somn, hidratare şi altele.
Am avea 1 an de zile ca să ne formăm un obicei din a face mai multă mişcare, fără să simţim vreo presiune că trebuie să facem asta urgent, sau că trebuie să ne şi schimbăm alimentaţia, sau că trebuie să şi slăbim…
În următorul an poate ne-am propune să lucrăm mai mult la calitatea somnului, gestionarea stresului şi la hidratare. Am avea destul timp să găsim nişte soluţii potrivite pentru noi, astfel încât gestionarea celor trei lucruri (somn, stres, apă) să nu fie copleşitoare şi să nu avem enorm de multe lucruri de făcut pentru a avea enorm de multe beneficii.
În al treilea an poate am începe să încercăm să ne îmbunătăţim alimentaţia. Treptat, cu paşi mici, am introduce mici schimbări care nu ne-ar da peste cap tot stilul nostru alimentar de până atunci, stil format în zeci de ani. Am introduce o legumă, un fruct, o proteină de calitate, mai multe fibre, am învăţa cum se construieşte farfuria corectă/echilibrată, am învăţa principiile de bază.
În anii 4 şi 5, am regla ceea ce am început şi învăţat deja. Le-am individualiza şi mai mult. Am experimenta cu ceea ce ştim şi cu ceea ce ne dorim, ca să ajungem la cele mai bune soluţii pentru noi. Poate am îmbunătăţi şi am accentua tot ceea ce am făcut deja.
Din păcate, atunci când vrem să ne schimbăm stilul de viaţă, noi facem aşa: „De luni mă apuc de sală, mă las de fumat, renunţ la zahăr şi la junk food, beau mai multă apă, mă pun mai repede la somn, îmi schimb jobul şi alerg în fiecare zi… În 3 luni vreau să îmi ating toate aceste obiective!”
Mhm, îţi urăm succes.
Nouă ne place să spunem că atunci când vorbim de îmbunătăţirea stilului nostru de viată THERE IS NO FINISH LINE.
De ce ai vrea să îţi atingi obiectivele în 3 luni? Pe lângă faptul că e imposibil, E ŞI IMPOSIBIL!
Dar ştiu şi răspunsul. Pentru mulţi, schimbarea stilului de viaţă înseamnă doar scăderea în greutate. ☹ Dacă ar slăbi 5-10 kg, probabil că s-ar lăsa de tot ceea ce au făcut până atunci: sală, mişcare, mers pe jos, alimentaţie mai echilibrată, somn mai bun, stres mai puţin, hidratare mai bună.
Asta nu înseamnă în mod direct îmbunătăţirea stilului de viaţă. Stilul de viaţă e îmbunătăţit atunci când eşti mai activ, ai o alimentaţie echilibrată, ai un somn calitativ, nivelul stresului e gestionat corect şi tinut la valori medii, ai o hidratare corespunzătoare, ai o sănătate mentală bună, ai markeri buni ai sănătăţii (ex: analize, controale), ai familie/prieteni cu care socializezi, ai un job care îţi aduce satisfacţii ŞI ATUNCI când faci toate aceste lucruri CONSTANT, pe termen LUNG.
În momentul în care ai renunţat să mai faci lucrurile de mai sus, începi să pierzi din câştigurile pe care le-ai avut şi revii la un stil de viaţă dezechilibrat.
Nu poţi să te opreşti din a lucra la stilul tău de viaţă, la sănătatea ta.
Pentru unii, scăderea în greutate este absolut necesară pentru a pune măcar primele cărămizi în construirea unui stil de viaţă mai bun, dar pentru unii este un lucru care nu vine cu atâtea beneficii cu câte speră ei să vină. Scăderea în greutate o poţi obţine în 3 luni, dar asta nu înseamnă că ai ajuns la un nivel de sănătate decent şi că te poţi opri din orice activitate care îţi aduce beneficii fizice şi psihice.
Stilul de viaţă trebuie întreţinut constant, pe viaţă, că altfel nu s-ar numi aşa, altfel s-ar numi stil temporar, stil trilunar, stil trimestrial, stil juma’ de an, stil de vară, stil de nuntă…
Schimbarea stilului de viaţa nu e un sprint. Nu poţi să sprintezi 2-3 luni, să treci linia de sosire şi să zici: „Gata, m-am schimbat! Acum pot să mă opresc.”
Atunci când obiectivul tău este să lucrezi la tine, nu poţi să te opreşti niciodată din asta.
Când te opreşti din a mai lucra la tine, din a te îmbunătăţi, începi să pierzi din tot ceea ce ai câştigat până atunci.
Asta nu înseamnă că ceea ce ai făcut până atunci a fost degeaba, a fost în zadar.
Gândeşte-te că tu eşti într-o barcă, pe mare şi vrei să ajungi pe uscat. Dacă te opreşţi din vâslit, stai pe loc sau chiar mergi înapoi, depinde de cât de liniştită sau agitată e marea. Dacă e liniştită, stai pe loc sau mergi uşor înapoi. Dacă e agitată, mergi înapoi cu viteză. Trebuie să vâsleşti, încet dar constant.
PS: nişte ancore te-ar ajuta foarte mult, iar acele ancore sunt obiceiurile.