An nou, aceleași obiective?

Există trei feluri de schimbări: Mild Change, Wild Change și No Change.

(Ne referim acum la Health&Fitness, dar conceptul este valabil și în afara acestei sfere)

Mild Changes sunt schimbările mici pe care le aducem rutinei și obiceiurilor pe care le avem deja: adăugăm o greutate la Squat, punem puțin mai multă proteină în farfurie decât avem acum, facem o progresie a unui exercițiu pe care îl facem de ceva vreme, bem 8 pahare de apă în loc de 7, facem 10.000 de pași în loc de 9.000.

Wild Changes sunt schimbările super mari, sunt lucruri complet noi, diferite, salturi extreme: din 0 mișcare facem 6 antrenamente pe săptămână, de la 0 legume la 10 legume pe zi, de la zahăr all day la zahăr no way, de la 2000 de pași pe zi la antrenamente pentru triathlon, dar și invers: de la antrenamente în fiecare zi la niciun antrenament, de la pregătiri pentru triathlon la 0 mișcare șamd.

No Changes, contrar așteptărilor, sunt ceva bun și anume: să continui să faci obiceiurile (bune) pe care le ai și pe care le-ai construit într-un timp destul de îndelungat. Deci ele înseamnă să nu faci nicio schimbare, pentru moment, pentru că esți pe drumul bun. Just keep walking!

Dintre toate variantele de mai sus, No Changes e alegerea cea mai potrivită și mai eficientă, pentru că o bază serioasă de obiceiuri bune goes a long way. O bază serioasă de obiceiuri bune îți aduce beneficii și rezultate non-stop.

Câteva exemple ar fi: să te speli pe dinți, să bei apă, să mănânci legume/fructe, să ai un somn calitativ, să mergi pe jos, să porți centura de siguranță, să faci antrenamente de forță, să faci antrenamente cardio, să ieși în natură, să faci minim 7000 de pași pe zi, să-ți faci analizele medicale anual.

No Changes sunt ușor de făcut, ușor de menținut și ele contribuie cel mai mult la bunul mers al organismelor noastre atunci când vorbim de Health, Longevity și Fitness.

Având în vedere că vrem să progresăm încontinuu, următoarele pe listă sunt Mild Changes, adică schimbările mici pe care le facem rutinei pre-existente, obiceiurilor bune pe care le avem deja. Aici ar trebui să ne situăm în 90% din cazuri atunci când vrem să facem schimbări în Health&Fitness, dacă vrem ca acele schimbări să rămână și să prindă rădăcini.

Există și momente când avem nevoie de niște Wild Changes, ori să ieșim din rutină și să experimentăm altceva decât eram obișnuiți până atunci, ori când ne accidentăm și trebuie să găsim alte modalități pentru a ne antrena, ori când avem o competiție/un eveniment cu o dată fixă și vrem să dăm un boost calităților noastre.

Dar și aceste Wild Changes ar fi bine să fie planificate, structurate și atent organizate, pentru ca ele să aducă beneficii reale și mai sustebanile decât în cazul în care ne-am arunca orbește înspre ele, sperând ca o minune să apară pe loc dintr-un haos, din niște alegeri „disperate”.

În general, noi oamenii, când vrem să apară o schimbare legată de Health&Fitness, sărim direct pe Wild Changes. Intrăm în ele cu disperare, cu speranța că ele ne vor aduce schimbări ieri, cu falsa credința că doar așa ne putem schimba stilul de viață și cu așteptări greșite setate de unii așa ziși experți din acest vast domeniu.

Acum că vine un nou început de an, toată lumea va fi super entuziasmată de toate Wild Changes-urile posibile: alergare, sală de 10 ori pe săptămână, cumpărat bicicletă/bandă pentru acasă, mâncat extraordinar de „corect”, renunțat la zahăr sau la carbohidrați, salată toată ziua, Paleo, Keto, CrossFit, 10000 pași pe zi, alergat un semi-maraton etc, etc.

Din păcate, prin februarie, marea majoritate dintre cei de mai sus, se vor lăsa complet de toate schimbările de care s-au apucat brusc, neorganizat, nepregătiți și neavând o bază de obiceiuri sănătoase care să îi ajute în acest demers sau neavând răbdarea și îndrumarea necesare pentru a construi această bază.

Din păcate, după alte 10 luni trecute, ei vor încerca din nou exact aceleași schimbări, crezând că de data aceasta vor reuși pentru că prima dată nu au avut destulă motivație.

Dragii noștri, aici nu este vorba de motivație. Motivația apare și dispare. Azi e la cer, mâine e sub nivelul pământului. Când e la cer, îți propui să faci tot, dar când e la pământ, nu mai ai chef să faci absolut nimic.

Motivația este ca un prieten cu care te distrezi super tare de 1-2 ori pe an, dar pe care dacă-l chemi să te ajute să muți mobila, se eschivează imediat.

În schimb, obiceiurile sunt acolo tot timpul. Când nu ai chef de nimic, obiceiurile sunt înrădăcinate, sunt automatizate și le poți face cu mult mai multă ușurință. Obiceiurile reprezintă rădăcinile copacului sau ancora bărcii.

Sfatul nostru principal, acum când ne apropiem de un nou an, este să găsiți lucruri/activități care vă plac și să o luați foarte, foarte ușor. Începeți cu o singură schimbare, cu un singur obicei și țineți-vă de acesta până când vă este ușor să-l faceți. Abia după aceea gândiți-vă să urmăriți un nou obicei.

Dacă vreți să începeți să mergeți la o sală de fitness, asigurați-vă că e un mediu plăcut, primitor, cu o comunitate faină, că antrenorii sunt oameni de calitate și că e o sală unde vă vedeți petrecând câțiva ani, nu câteva luni.

Diferența dintre Mild, Wild și No Changes? Decât să nu mergi la dentist 10 ani, atunci când dinții tăi probabil vor trebui schimbați, mai bine mergi la dentist măcar de 1-2 ori pe an și îi menții sănătoși constant.

Dacă esți o barcă ce nu are ancore, cel mai probabil vei fi în derivă și vei eșua.