Puşculiţa obiectivului

Puşculiţa obiectivului este o metaforă pentru ca voi să înţelegeţi mai bine faptul că o investiţie mică, făcută constant, va duce la lucruri mai mari. 

Roma nu a fost construită într-o zi, nu? I-au trebuit ani, decenii, secole pentru ca ea să fie ceea ce vedem noi azi sau ceea ce a fost atunci când era un adevărat imperiu.

Noi suntem, fiecare, propria noastră Romă. Avem nevoie de investiţii constante ca să creştem şi să ne transformăm.

Indiferent de obiectivul pe care îl avem (slăbire, forţă, creştere, deschis o afacere, întemeiat o familie), acesta trebuie construit pas cu pas, investiţie cu investiţie. Orice mare realizare a fost realizată cu paşi mici, paşii mici au creat momentum/avânt, momentumul a creat consistency şi consistency-ul a dus la realizarea obiectivului mai mare.

Dacă facem în fiecare zi o investiţie mică, o acţiune pozitivă înspre obiectivul nostru, aceasta ne va transforma şi ne va transforma uşor.

Fiecare comportament/acţiune este o investiţie. (băut apă, consumat legume/proteine, făcut brain dump, făcut un antrenament, meal prep, etc.) Acţiunile mari vin cu un cost mare, cu un sacrificu mare. Acţiunile mici nu sunt agresive şi nu cer atât de mult de la noi.

Să ne imaginăm asta în termeni economici. O investiţie de 7300 lei este una destul de mare, care ne face să apăsăm frâna şi care ne dă puţină anxietate. În schimb, o investiţie zilnică de 20 lei e una destul de uşoară, care nu ne stresează foarte mult şi care, la final de an, va duce tot la o investiţie de 7300 lei. (20 x 365)

Prea des ne gândim la investiţiile mari, de 7300 lei, în loc să ne gândim la cele mici, de 20 lei.

Când vrem să slăbim, ne găndim direct la „De mâine nu mai mănânc zahăr, faină, prăjituri, grăsimi. De mâine ma antrenez de 5 ori pe săptămână. Ies şi la alergat. Îmi gătesc în fiecare zi. Beau apă…” Facem asta pentru că vrem să vedem rezultate imediat şi pentru că vrem să simţim cu adevărat că ceva se schimbă. Dar aceste investiţii mari, de cele mai multe ori se pierd.

Investiţiile mici cer efort constant, e adevărat. Dar e un efort mic. Un pas foarte mic. Un gărduleţ mic de sărit. Fructul din copac care e cel mai uşor de cules.

După ce am creat momentum şi investiţia e făcuta foarte uşor, în fiecare zi, putem trece la următorul pas, la următoare mică investiţie sau chiar la una puţin mai mare pentru că acum avem experienţă.

Investim ceva mic ca să avem rezultate mari. 20 lei pe zi.

Care e obiectivul tău? Ce investiţie mică, făcută zilnic, te poate duce mai aproape de acesta? Scrie pe o foaie toţi paşii care consideri că te-ar aduce mai aproape de obiectiv şi alege unul dintre ele. Unul foarte simplu.